10 priežasčių kodėl dujinis grilis yra geresnis už anglinį

10 priežasčių kodėl dujinis grilis yra geresnis už anglinį

Pasaulyje nuo pat dujinių grilių atsiradimo apie 1960-ius prasidėjo ginčas kuris grilis geresnis: anglinis ar dujinis? Šis ginčas į šoną gerokai pastūmė iki tol grilininkų tarpe ilgai gyvavusį ginčą: kuris kuras griliui geresnis anglis ar malkos.

Iš principo, šis ginčas labai primena ginčą iš kitos, automobilių, srities. Kuris automobilis geresnis: su automatine ar su mechanine pavara?

Daugelis dar prieš 20 metų dažnai girdėdavo sakant, kad tūlas vairuotojas nu niekada nesės už automato vairo, nes nu kaip čia prarasi pavarų perjungimo kontrolę. Ir tai dažniausiai trukdavo lygiai tiek, kol jis už jo neatsisėsdavo ir nenuvažiuodavo kiek ilgesnį atstumą be pavarų perjungimo, o tada jau viskas pasikeisdavo ir jis jau pradėdavo sakyti, kad nu gal ir neblogai tas automatas. Kol galiausiai, net klausimo nekylą ką rinktis.

Tiek vienu, tiek kitu atveju vartotojai linksta prie naujovių ir patogumo bei komforto, o užkietėję profesionalai dažniau renkasi senesnius ir laiko išbandytus būdus, kol naujovės iki galo nepasidaro tokios pat patikimos kaip ir seni metodai.

Tarkim Vakarų Europos šalyse apie 70 % visų grilių pardavimų sudaro dujiniai griliai ir tik likusi dalis lieka angliniams ir malkiniams. Netgi artimiausioje mūsų vakarų kaimynėje Lenkijoje vyrauja būtent tokios tendencijos. Ir tai tikrai nėra dėl to, kad čia „tie vakariečiai“ kažko nesupranta ar nemoka.

Tie vakariečiai jau seniai viską išbandė ir suprato. Ir jie tiesiog pasirinko tai kas greičiau, lengviau, pigiau ir patogiau.

Netgi profesionalūs virtuvės šefai grilių ir kitų virtuvės prietaisų atvejų 9 iš 10 atvejų renkasi dujinius ir elektrinius grilius, o ne malkinius ar anglinius.

Taigi, 10 priežasčių kodėl dujinis grilis geriau už anglinį:  

  1. Dujinį grilį daug lengviau ir greičiau užkurti. Užkūrimas įvyksta per kelias sekundes, dažniausiai vienu mygtuko paspaudimu.
  2. Dujinis grilis skleidžia mažiau dūmų. Dujiniuose griliuose naudojamos dujos dega švariai ir pačios neskleidžia jokių dūmų, kai tuo tarpų tik labai aukštos kokybės anglys nedūmina. Tokių mūsų kraštuose labai sunku surasti, o dažnai ir nebūna prekyboje.
  3. Dujiniame grilyje labai paprasta kontroliuoti temperatūrą. Pasukai mygtuką ir praktiškai momentaliai matai pokyčius. Jokių sklendžių, jokių matavimų kiek anglių ar malkų įmesti. Viskas mygtukais ir rankenėlėmis. Temperatūra lengvai keičiama tiek didinant, tiek mažinant ją.
  4. Maistas dujiniame grilyje iškepa greičiau. Kol kaimynas dar tik įkūrinės savo anglinį grilį, Jūs jau sėdėsite prie stalo ir valgysite. Galėsite jam draugiškai pamojuoti!
  5. Vienu metu iškepsite daugiau maisto. Dažniausiai dujiniai griliai turi labai dideles kepimo plokštumas bei kelių aukštų groteles, todėl vienu metu galėsite iškepti daug maisto.
  6. Dujinis grilis nedūžta. Dujinis grilius kaip taisyklė gamina iš metalo, todėl jiems visai nebaisu, jei juos kas nors nuvers.
  7. Dujinio grilio eksploatacija yra gerokai pigesnė. Vienas 10 kg dujų balionas paprastai kainuoja kaip 1-1,5 10 kg anglių maišo. Tačiau su juo galėsite išsikepti maisto tiek kartų, kiek su 4-5 10 kg anglių maišais.
  8. Dujinį grilį galima naudoti beveik bet kur. Pagal reikalavimus dujinį grilį galima naudoti lauke pagal gamintojo reikalavimus, kurie dažniausiai nurodo, kad atstumas nuo sienos turi būti apie 1-1,5 m. Tuo tarpu angliniai ir malkiniai gal būti naudojami ne mažiau 6 m atstumu.
  9. Dujiniu griliu galima ir grilinti, ir ruošti garnyrą. Dujiniuose griliuose yra galimybė turėti šoninius degiklius, kurių paskirtis paruošti ant jų padažus, garnyrą, sriubą, nevaikštant į virtuvę pirmyn- atgal. Priklausomai nuo atstumo tarp grilio ir virtuvės, tai Jums gali sutaupyti netgi iki kelių kilometrų vaikščiojimo.
  10. Paprastesnis ir saugesnis išjungimas. Baigus ruošti maistą užtenka užsukti dujų balioną ir grilis atauš per kelias minutes. Tuo tarpu angliniame reikia uždaryti dangtį ir sklendes, kurios ne visada būna sandarios, o anglys dar ilgą laiką būna karštos. Keramikinių grilių atveju, keramika gali būti karšta ne vieną valandą po naudojimo.