Kokias groteles rinktis: ketaus ar nerūdijančio plieno? Arba kuo svarbus yra šilumos laidumas.

Kokias groteles rinktis: ketaus ar nerūdijančio plieno? Arba kuo svarbus yra šilumos laidumas.

Šiluminis laidumas, tai medžiagos, šiuo atveju metalo, savybė parodanti kokį energijos kiekį medžiaga gali perleisti per save veikiant ją iš skirtingų pusių skirtingai temperatūrai per laiko vienetą, pvz. lyginant dvi medžiagos kurios yra vienodo dydžio, jei vienos laidumas būtų 1, o kitos 2, tai ta kurios laidumas yra didesnis, perduotų iš karštesnės pusės 2 kartus daugiau energijos, nei ta, kurios laidumas yra 1.

Šiuo atveju, jei lygintume griliuose naudojamus metalus, tai dažniausiai naudojamo juodojo plieno ir ketaus šilumos laidumas yra apie 45 (svyruoja apie nurodytą dydį priklausomai nuo lydinyje esančių priemaišų procento), o nerūdijančio plieno šilumos laidumas yra 15 (vėlgi, svyruoja priklausomai nuo lydinio sudėties).

Tuo tarpu plieno, ketaus ir nerūdijančio plieno šiluminė talpa yra labai panaši. Šiluminė talpa toks matas parodantis energijos kiekį, kuris yra reikalingas pakelti medžiagos temperatūrą 1 °C laipsniu.

Taigi, dėl šilumos laidumo koeficientų skirtumo, bet panašios šilumos talpos, tokio paties dydžio nerūdijančio plieno grotelės įkaista iki maksimalios temperatūros per 3 kartus ilgesnį laiką, o sugeriamą šilumą taip pat atiduoda 3 kartus mažesniu greičiu.

Ką tai reiškia kepant mėsą grilyje ant grotelių? 

Ogi tai, kad nerūdijančio plieno grotelės kepamam maistui perduos 3 kartus mažiau kaitros per tą patį laiką, nei naudojamos ketaus grotelės. Tokiu atveju maistas pagrinde bus iškepamas dėl iš anglių/dujų sukuriamo karšto „oro“ srauto kaitros ir tik mažesne dalimi dėl grotelių efekto, tuo tarpu naudojant ketaus groteles per tą patį laiko tarpą, maistas per groteles gauna daugiau kaitros ir ji yra intensyvesnė 3 kartus lyginant su nerūdijančio plieno grotelėmis.

Naudojant ketaus groteles maistas įsisavina daug daugiau kaitros per trumpesnį laiką ir ją įsisavina tolygiau, todėl geriau prakepa. Ir tai įvyksta per kažkiek trumpesnį laiką.

Tuo tarpu oro srauto pernešama kaitra yra tūkstančius kartų mažiau intensyvi nei tiesioginio kontakto su metalu perduodama kaitra, pvz. kvėpuojamo oro šiluminis laidumas yra 0,025-0,04 ribose (priklauso nuo jo temperatūros), o sudegusio ir CO2 pavirtusio deguonies dar mažesnis, vos 0.015. Būtent dėl to kaitroje be sąlyčio su metalu kepamas maistas toje pačioje temperatūroje kepa gerokai ilgiau, nei tas kuris guli ant grotelių.

Žinoma, kepant maistą grilyje, veikia ne tik šie faktoriai, dėl to kepimo laikas nesiskiria labai stipriai, jei veiktų tik šie faktoriai.

Apibendrinant:

  • Jei norite, kad maistas grilyje iškeptų tolygiau – rinkitės ketaus groteles.
  • Jei norite, kad maistas grilyje iškeptų greičiau – rinkitės ketaus groteles. 
  • Prenumeruok ir laimėk

    Naujienlaiškio užsakymas

    Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite 5 % nuolaidą pirmam krepšeliui (nuolaidos kodą gausite el. paštu).

    www.grill-on.lt komanda karts nuo karto atsiųs Jums naujienlaiškį, kuriame rasite informaciją apie prekių naujienas, akcijas ir atrakcijas.